Niemand is zo arm dat hij geen glimlach geven kan. Niemand is zo rijk dat hij geen glimlach nodig heeft.

Podologie

A. WAT

Het is een techniek die de statiek van je voet controleert op eventuele afwijkingen. Via de podoscoop wordt de verdeling van je lichaamsgewicht op beide voeten geconstateerd. Bij afwijkingen worden er actieve -, proprioceptieve -, corrigerende voetzooltjes gemaakt. Naast hun corrigerende functie wordt vooral de aandacht op de heropvoeding van de voetmusculatuur gevestigd waardoor deze zolen zich onderscheiden van de passieve steunzool. Bij iedere voetafwikkeling zorgen de zooltjes voor een impuls zodat de voetspieren geprikkeld worden.

B. ANATOMIE

Os talus is het bovenste voetbeentje in je enkel dat je volledige lichaamsgewicht opvangt. Zijn taak bestaat erin om je gewicht over je volledige voet gelijkmatig te verdelen: 50% naar achter en 50% naar voor waarvan 25% naar de grote teen en 25% naar de overige vier tenen. Wanneer dit niet het geval is, ontstaan er overbelastte en/of onderontwikkelde zones die op hun beurt voor voetproblemen kunnen zorgen.

Net zoals de grondvesten van een huis verantwoordelijk kunnen zijn voor scheuren in de muren, kunnen je voeten op lange termijn verantwoordelijk zijn voor lichamelijke klachten.

C. TOEPASSING

Deze methode heeft zijn therapeutisch nut wanneer:

  • Je voetproblemen hebt zoals holvoet, platvoet, hallux valgus, pijnlijke voetzolen, eeltvormingen, …
  • Je knie-, heup-, rug- en/of nekproblemen hebt.
  • Je een reëel beenlengteverschil hebt.
Word fan van Kineko op Facebook
© Kineko