Niemand is zo arm dat hij geen glimlach geven kan. Niemand is zo rijk dat hij geen glimlach nodig heeft.

Cyriax

A. WAT

Cyriax is een onderzoeksmethode naar de functionele paraatheid van je verschillende gewrichten. Hiertoe behoren je spieren, je pezen, je ligamenten, je gewrichts- en kruisbanden, je slijmbeurzen, je gewrichtskapsel, je synoviaweefsel, je periost en je meniscus.

Na een grondig gewrichtsonderzoek, wordt je letsel via diepe, dwarse fricties voorzien van een goede bloeddoorstroming. Je bloed bevat enerzijds de nodige voedingsstoffen en anderzijds is het een ideaal vervoermiddel om je afvalstoffen mee te nemen. Deze beide factoren helpen je genezingsproces bevorderen.

B. ANATOMIE

Je gewricht is een plaats waar minimum twee botstructuren t.o.v. elkaar kunnen bewegen. De beweging gebeurt via contracties van de spieren en hun pezen. De ligamenten, gewrichts- en kruisbanden beperken de bewegingsvrijheid en houden je beenderen in het gewricht. Je slijmbeurzen, je synoviaweefsel en je gewrichtskapsel zorgen ervoor dat je gewricht goed gesmeerd blijft terwijl je periost of beenvlies voor een goede bloedvoorziening van je bot zorgt. Je meniscus is een stukje kraakbeen dat de schokken in je gewricht opvangt en zodoende als schokdemper dienst doet.

C. TOEPASSING

Deze methode heeft zijn therapeutisch nut wanneer:

  • Je een gewrichtletsels hebt zoals een verstuiking, een meniscusletsels, een ontwrichting, een pees- en gewrichtsontsteking, een luxatie en/of artrose.
  • Je een spierletsels hebt zoals een scheur, een verrekking, een verkramping of een peesontsteking.
Word fan van Kineko op Facebook
© Kineko