Niemand is zo arm dat hij geen glimlach geven kan. Niemand is zo rijk dat hij geen glimlach nodig heeft.

Fytotherapie

A. WAT

In de fytotherapie of kruidengeneeskunde maak je gebruik van kruiden om je gezondheid te behouden of te bevorderen. Afhankelijk van de manier hoe de kruiden worden verwerkt, kan je de fytotherapie in verschillende toepassingsvormen onderverdelen. Zo is er homeopathie, Bachbloesemtherapie, aromatherapie, spagyriek, … Elk van deze therapievorm heeft zijn specifieke eigenschappen waardoor een plant afhankelijk van zijn verwerkingsproces een andere inwerking heeft.

Hoe verder je van de natuur verwijderd geraakt, hoe groter de kans op ziektes. Fytotherapie brengt je terug dichter bij de natuur.

1. AROMATHERAPIE

A. WAT

Bij deze vorm van fytotherapie wordt er met de energetische vorm van de planten gewerkt. Dit wil zeggen dat de interne secretie van planten, die in de intercellulaire ruimte voorkomen, gebruikt wordt. Deze interne secretie is het hormoon, de regulator of de katalysator van de plant. Het zijn kleine olieachtige, vluchtige en geurige moleculen die zich in de klierhaartjes bevinden. Ze zorgen ervoor dat de plant in slechte omstandigheden (droogte, koude, hitte, …) kan overleven.

Naast het feit dat iedere plant zijn specifieke eigenschap heeft, is ook het klimaat waarin de plant groeit van groot belang. Een plant kan een totaal verschillende eigenschap bekomen, afhankelijk van de plaats waar ze groeit (veel zon, weinig wind, grote hoogte, veel regen, …). De beste etherische oliën of aromaten komen uit wilde planten voort, want deze beschikken over een sterk immunologisch verdedigingssysteem.

Bij aromatherapie wordt één onderdeel van de plant gebruikt. Ofwel het blad ofwel de bloem ofwel de pitten ofwel de stengel.

Door de sterke concentratie heeft aromatherapie een stimulerende of versterkende inwerking.

B. ANATOMIE

Na het plukken (op het juiste tijdstip) worden de te gebruiken delen van de planten gedistilleerd. Ze worden in een vat gebracht waar ze versneden en geperst worden. Onder deze bak wordt er water aan de kook gebracht zodat de vrijgekomen secretoire cellen met de waterdamp door een buizenstelsel zweven. De damp koelt af en wordt water terwijl de secretoire cellen olie worden. De olie blijft een zestal weken op het water drijven. Daarna wordt de olie als aromaat en het water als hydrosol of aromatisch water gebruikt.

C. TOEPASSING

Deze methode heeft zijn therapeutisch nut wanneer:

 • Je fysieke problemen hebt waar je anders een medicijn voor inneemt. Voor elke ziekte bestaat er een biologisch antwoord. Je lichaam wordt op een gezonde manier versterkt zodat het zijn eigen problemen kan oplossen. Via de allopathie (medicijnen) wordt de vijand (en dus ook jezelf) vernietigd, waardoor je steeds verzwakt uit de strijd komt.
 • Je immuniteitsysteem verzwakt is zoals bij een verkoudheid of griep (i.p.v. antibiotica), sinusitis, migraine, wratten, aften, oorontstekingen, keelpijn, …
 • Je psychische problemen hebt. De sterke inwerking van geuren op het lymbisch systeem (dat rechtstreeks in connectie met de hypothalamus staat) brengt innerlijke rust (zie anatomie nasosympaticotherapie).

Deze therapie kan onder verschillende toepassingsvormen gebruikt worden:

 • Uitwendig :
  • lokaal : in zijn zuiverste vorm (inwrijven of verdampen) of verdunt via zalf/olie/melk.
  • algemeen : voor jezelf in het bad of voor de atmosfeer via een verstuiver.
 • Inwendig :
  • zuivere orale inname
  • orale inname via gelulen
  • anale inname via suppo's
  • nasale inwerking via nasosympatico.

2. SPAGYRIEK

A. WAT

Het woord spagyriek komt van span (= scheiden) en ageirein (= verenigen of weder samenvoegen). Door de specifieke productiemethode wordt de volledige plant gebruikt. Hierdoor bevatten de spagyrische extracten zowel de energetische waarde van de plant(zie aromatherapie), de plantaardige mineralen en de oligo elementen van de plant (die ze via haar wortels uit de grond haalt) als de energetische toxiciteit van de plant.

De werking van de plant zal beïnvloed worden door de groeiplaats, het moment van plukken, de manier van plukken en het rijpingsproces.

Er wordt voornamelijk met inlandse planten gewerkt die biologische geteeld zijn.

B. ANATOMIE

De productie van spagyrische extracten baseert zich op drie wetenschappelijke gronden:

 • Gisting : De planten worden eerst in stukken van maximum 8 millimeter gesneden. Daarna wordt er gist en water aan toegevoegd. Hierdoor ontstaat er een fermentatie (gisting). Daarnaast ontstaat er ook door de aanwezigheid van suikers in de plant alcoholvorming (2° à 5°).
 • Distillatie : na 4 tot 6 weken wordt het geheel gedistilleerd. De vloeibare materie bestaat dan uit etherische oliën, geproduceerde alcohol, vrijgekomen plantensappen, water van de plant en oplosbare vaste stoffen met een moleculair gewicht kleiner dan 200 dalton.
 • Verassing : de distillatierest (de vaste materie) bestaat dan uit oplosbare vaste stoffen met moleculair gewicht dat groter is dan 200 dalton, onoplosbare stoffen, mineralen, sporenelementen en gistresten. Dit alles wordt op een temperatuur van meer dan 400° C. verbrand zodat er een wit poeder overgehouden wordt. Dit poeder, dat de mineralen en oligo elementen bevat, wordt aan het distillaat toegevoegd, samen met ongeveer 17° alcohol zodat het spagyrische extract 20° alcohol bevat.

C. TOEPASSING

Deze methode heeft zijn therapeutisch nut wanneer:

 • Je meer aangesproken voelt tot natuurlijke producten i.p.v. chemische producten. Het aanwendingsspectrum van spagyrische extracten is van kop tot teen. Je lichaam wordt op een gezonde manier benaderd zodat het geholpen wordt bij het oplossen van zijn eigen problemen. Het is een manier om versterkt uit je genezingsproces te komen.
 • Door de verdunning met alcohol wordt spagyriek op fysiek niveau voornamelijk als zuiverend of drainerend middel gebruikt.

De therapeutische inwerking is afhankelijk van de inname:

 • Hoe acuter je probleem, hoe hoger de dosis, hoe groter de inwerking wordt op je fysieke lichaam.
 • Emotionele problemen worden met een lagere dosis maar over een langere periode (minimum 42 dagen = quarantaine/vastentijd) behandeld.
 • Op spirituele niveau is de inname minimaal gedurende meerdere maanden. Op die manier wordt er een transformatie beoogd. Je krijgt nieuwe inzichten, je gezichtsveld verruimt zich en alles wordt duidelijker. Je leert je probleem begrijpen en wordt een bewust mens.
Word fan van Kineko op Facebook
© Kineko