Niemand is zo arm dat hij geen glimlach geven kan. Niemand is zo rijk dat hij geen glimlach nodig heeft.

Cranio - sacraal therapie (Upledger)

A. WAT

Deze methode is (net zoals bij de craniale osteopathie) er opgericht om de flexibiliteit van je verschillende schedelbeenderen en hun gerelateerd weefsel te herstellen. Bij de methode Upledger staat je fascia centraal waarbij de elastische vezels van je fascia gebruikt worden als toegangspoort bij het uitvoeren van de verschillende technieken.

Via een fasciale ontwinding komt je weefsel tot ontspanning waardoor je verschillende structuren aan bewegingsvrijheid winnen. De vrijgekomen energie zorgt er voor dat je heel(er) en vitaler voelt.

B. ANATOMIE

Je fascia is een spinrag van vezels die alle elementen in je lichaam met elkaar verbinden. Ieder orgaan, elke spier, ieder bot is omgeven door een vlies. Deze vliezen zijn met elkaar verbonden en afhankelijk van de plaats krijgen ze een andere benaming.

Je fascia bestaat steeds uit drie soorten vezels. De matrix (of basiscomponent), de elastische vezels (die voor bewegelijkheid zorgen en het weefsel in zijn oorspronkelijk vorm houdt) en de collagene vezels (die voor de steun, begrenzing, rigiditeit zorgen).

Je fascia is de drager van je craniaalritme (= een open – en dichtgaande beweging van je schedel met een frequentie van 8 à 12x / minuut ) en de plaats waar je niet verwerkte emoties en gedachten opgeslagen zijn.

Een emotioneel trauma wordt in de elastische vezels van je fasciale structuur opgeslagen. Je collagene vezels nestelen zich als bescherming er omheen. Op die manier verliest je weefsel een stuk van haar bewegelijkheid waardoor je aan lenigheid inboet en stijver wordt.

C. TOEPASSING

Deze methode heeft zijn therapeutisch nut bij:

  • Alle symptomen die beschreven staan in het hoofdstuk craniale osteopathie
  • Onverwerkte emotionele trauma’s
  • Nek – en rug problemen.
  • Hyperkinetische kinderen, koorts, opvliegerigheid, bronchitis, astma, … of andere symptomen die het gevolg zijn van een te snel cranaal ritme.
  • Depressie, oververmoeidheid, klierkoorts, zwakke immuniteit, … of andere symptomen die het gevolg zijn van een te traag cranaal ritme.
Word fan van Kineko op Facebook
© Kineko